
Kulak Burun Boğaz polikliniğimiz güveni en ön planda tutan, kaliteli sağlık anlayışımızla ileri teknolojinin desteğiyle muayenelerin, tüm tetkik ve tedavilerinin gerçekleştirildiği modern bir kliniktir. Endovizüel sistemle kulak, burun boğaz muayenesi yapılıp ilginç vakalar DVD kaydı yada videoprinterden kaydedilebilmektedir. Ayrıca kulak muayenelerinde cerrahi mikroskop altında buşon, salgı ve yabancı cisimlerin temizlenmesi yapılmaktadır.
Polikliniğimizde aşağıda belirtilen başlıca hastalıkların teşhis ve tedavileri yapılmaktadır;
• Kulak iltihapları ve hastalıkları
• İşitme kayıpları
• Kulak çınlaması
• Baş dönmesi, denge bozuklukları
• Burun tıkanıklığı
• Sinüzitler
• Burun kanamaları
• Alerjik burun hastalıkları
• Boğaz hastalıkları
• Horlama ve apne
• Tükürük bezi hastalıkları
• Yüz felci
• Yutma bozuklukları
• Ses ve konuşma bozuklukları
• Baş ve boyun kanserleri
Odyometri laboratuarımızda işitme kayıplarının düzeyi, nedeni ve tedavisi araştırılmaktadır. Kulak çınlamalarının teşhis ve tedavisi araştırılmaktadır. Vestibüler tetkiklerle baş dönmesi ve nedenleri araştırılmaktadır.
Başlıca ameliyatlarımız;
TONSİLLEKTOMİ: (Bademcik Ameliyatı) Yılda beş kereden fazla tonsillit atakları, nefes alıp vermeyi engelleyecek kadar büyük bademcikler, kötü ağız
kokusu, bademcikler arkasında abse gelişmesi beta hemolitik streptekok enfeksiyonuna bağlı (beta mikrobu) akut eklem romatizması, kalp romatizması gibi problemler oluşturduğunda bademcikler koruma özelliklerini kaybetmiş, vücuda zararlı hale gelmişlerdir. Bu durumda bedemcik ameliyatına karar vermek gerekir. Tonsillektomi ameliyatı her yaşta ve her mevsimde yapılabilir. Yalnızca üç yaşından küçük ve 15 kilogramın altındaki çocuklarda dikkatli klinik muayene gerekmektedir. Genel anestezi altında yapılmaktadır.
ADENOİDEKTOMİ: (Geniz Eti) Büyümüş geniz etleri burnu tıkayarak horlamaya neden olup, kulakla burun arasındaki yolu tıkayarak orta kulağın sıvı ile dolmasına ve dolayısıyla işitme kaybına neden olur. Sık tekrarlayan orta kulak iltihabı vakalarında, burun tıkanıklığına bağlı sinüzit, ağızdan nefes alıp verme, şiddetli horlamalar, sık tekrarlayan ses telleri enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda altta yatan sebep genellikle geniz etinin büyümesidir. Genel anestezi altında yapılır. Riski az olan bir ameliyattır. Genel anestezi altında yapılmaktadır.
RHİNOPLASTİ: (Burun Estetiği) Rhinoplasti buruna yeniden şekil vermek demektir. Rhinoplasti ameliyatı ile burun büyültülüp, küçültülebildiği gibi burun ucu, burun delikleri ve burun köprüsünün şekli de değiştirilebilir. Aynı zamanda doğumdan gelen şekil bozuklukları da bu ameliyat ile düzeltilebilir.
DEVİASYON: (Burun Orta Kıkırdağının Eğriliği) Burundan nefes alıp, vermeyi engelleyen en önemli neden septum denilen burun bölmesindeki eğriliktir. Genel anestezi altında yapılmaktadır.
KONKAYA RADYOFREKANS: (Burun Etinin Yakılması) Burun etlerinin aşırı şişip burnu tıkadığında radyofrekans yöntemiyle çok kısa sürede küçültülme sağlanmakta bir ay sonra ödemlerin inmesiyle hastalar rahatlamaktadır. Horlamada da; bu işleme ilaveten yumuşak damak da yakılmaktadır. Lokal yada genel anestezi altında yapılmaktadır.
MİKROLARİNGO CERRAHİ: Sestelinde oluşan polip, nodül, kist gibi selim lezyonlar ya da tümörler mikroskop altında ses teline zarar vermeksizin alınmaktadır. Genel anestezi altında yapılmaktadır.
NASAL POLİBEKTOMİ: (Allerjiye Bağlı Burun Etlerinin Alınması) Burunda allerjiye bağlı olarak ortaya çıkan şeffaf, sarımsı-beyaz, yumuşak, üzüm salkımını andıran selim oluşumlardır. Lokal ya da genel anestezi altında endoskopik ameliyatla polipler çıkartılırlar. Eğer hastada allerjik bünye varsa, çok iyi temizlenseler bile tekrarlama eğilimi gösterirler. Lokal ya da genel anestezi altında yapılmaktadır.
SİNÜZİT AMELİYATI: (Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi) Uzun süreli antibiyotik tedavisine cevap vermeyen kronik sinüzit vakalarına cerrahi yaklaşım önerilir. Sinüs kanallarındaki ve burun boşluklarındaki daralma ve tıkanıklıklar günümüzde “endoskopik yöntemle” ortadan kaldırılarak fizyolojiye uygun sinüs havalanması ve drenajı sağlanır. Sağlam hiçbir dokuya zarar vermeden sadece hastalığa neden olan lezyonların çıkartılıp hücrelerin temizlendiği FESS (Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi) ile artık kronik sinüzit vakalarının tamamına yakını tedavi edilmektedir. Genel anestezi altında yapılmaktadır.
Hastanemiz bu anlayışla günün 24 saati, yılın 365 günü kendisine ihtiyaç duyanları kucaklamaya hazırdır.
KULAĞA TÜP TAKILMASI: Orta kulak basıncını atmosfer basıncıyla eşit hale getirmeye yarayan östaki borusu, çocuklarda genellikle geniz etinin aşırı büyümesine bağlı olarak tıkanır. Kulaktaki oluşan negatif basıncın etkisiyle mukozalardan sıvı salgılanması olur ve işitme kaybına yol açar. Bu durumda; orta kulak basıncını eşitlemek için “ventilasyon tüpleri” kulak zarı üzerine yerleştirilir. Bu tüpler 5-6 ay sonra kulak zarı tarafından dış kulak yoluna atılırlar. Genel anestezi altında yapılmaktadır.
MİRİNGOPLASTİ: (Kulak Zarı Deliğinin Kapatılması) Kapanmayan kulak delikleri genel anestezi altında miringopasti denen ameliyat ile kapatılmaya çalışılır. Kulak kepçesine yakın bir adalenin zarı alınarak delik olan kulak zarı yamanır. Genel anestezi altında yapılmaktadır.
MASTOİDEKTOMİ VE TYMPANOPLASTİ: İşitme kaybı, kulakta akıntı ve zaman zaman oluşan kulak ağrısı bulguları ile karakterize kronik orta kulak iltihabı ilaç tedavisine cevap vermiyorsa genel anestezi altında ve mikroskop kullanılarak ameliyat edilir. Orta kulaktaki tüm iltihap hücreleri temizlenir. Kulak kemikçiklerinde bir erime varsa kemik zincirde düzenleme yapılır. Aynı zamanda delik olan kulak zarı da kapatılır. Genel anestezi altında yapılmaktadır.